
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
ABOUT A FEDERAL MIGRATORY BIRD WATERFOWL SALE AND DISPOSAL PERMIT 

                
               

                    
                  
               

         
   

         
                 

 

A Federal Migratory Bird Waterfowl Sale and Disposal permit will authorize you to sell, donate, or otherwise dispose of to another 
person, properly marked, captive-reared migratory waterfowl and their eggs. Waterfowl are defined as members of the family 
Anatidae (ducks, geese [including brant] and swans). A permit is not required to sell or dispose of properly marked, captive-reared 
mallards. You should review Title 50 Parts 10, 13, and 21.25 of the Code of Federal Regulations (CFR). You are responsible for 
reviewing and understanding these regulations before you request and accept a permit. These regulations can be found on our 
website at: https://www.fws.gov/program/migratory-bird-permits. Below is a review of several sections pertinent to a Federal Migratory 
Bird Waterfowl Sale and Disposal permit. 

1. Do I need a permit to possess captive-reared migratory waterfowl?
No. Any person may, without a permit, lawfully acquire properly marked, captive-reared migratory waterfowl of any 

species, alive or dead, or their eggs, and possess and transport such birds or eggs and any progeny or eggs solely for his own use, 
subject to the following conditions: 

(a) Such birds,  alive or  dead,  or  their  eggs  may  be lawfully  acquired  from  holders  of  valid  Waterfowl  Sale and Disposal  permits.
(b) All progeny  of  such  birds  or  eggs  hatched,  reared,  and  retained  in  captivity  must  be physically  marked  as  defined in  50 CFR
21.13(b).    (Also  see  question  3 below.)
(c) No birds  or  eggs  or  progeny  may  be  disposed of  by  any  means, alive  or  dead, to  any  other  person  unless  you have  a valid
Waterfowl Sale  and  Disposal permit.
(d) Lawfully  possessed and properly  marked waterfowl  may  be  killed,  in  any  number,  at any  time or  place,  by  any means  except
shooting.   Except  for Muscovy  ducks,  such birds  may  be  killed  by shooting only  in accordance  with all applicable  hunting
regulations.
(e) When  you  acquire any  waterfowl,  alive or  dead,  from  a Waterfowl  Sale and  Disposal permittee,  the  permittee  must give  you the
original  of  the  completed  Form  3-186,  Notice  of  Waterfowl Transfer  or  Sale,  providing  all information required by  the  form  and
method or  methods  by  which  individual  birds  are  marked.

Other regulations governing the possession of waterfowl can be found in 50 CFR 21.14. 

2. Can  I take  waterfowl  from  the  wild?
No.   You  may  not take  migratory  waterfowl or  their  eggs  from  the  wild  and  you  may  not acquire  wild  waterfowl from another

person.   Anyone  who transfers  waterfowl to  you  must have  a valid  Waterfowl Sale  and  Disposal permit. 

3. Do I need to mark waterfowl that I propagate?
Yes.   All live  migratory  waterfowl (including  progeny)  possessed  in  captivity  under  authority  of  a  valid  Waterfowl Sale and 

Disposal permit  must, prior  to 6 weeks  of  age, be  physically  marked using  one  of  the  following methods: 
(a) Removal  of  the  hind  toe  from  the  right  foot.
(b) Pinioning  of  a wing  by  removing  the metacarpal  bones  of  one wing  or  a portion  of  the metacarpal  bones  thereby
rendering the bird  permanently  incapable of  flight.
(c) Banding  of  one metatarsus  with  a seamless  metal  band.
(d) Tattooing  a  readily  discernible  number  or  letter  or combination  thereof  on  the  web of  one  foot.

4. What documentation is required when I transfer waterfowl to another person?
Each time you transfer waterfowl to another person, you will be required to complete a Form 3-186, Notice of Waterfowl 

Transfer or Sale. This form will be supplied by the Service with your permit for you to photocopy as needed and is also 
available on our website at: 3-186 Notice of Waterfowl Transfer or Sale Form. You must furnish the original of the form to the 
person acquiring the birds or eggs; retain one copy in your files as a record of your transaction and mail two copies of each form 
completed to your Regional Migratory Permit Office on or before the last day of each month. 
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5. Do I need a migratory bird permit to raise and sell Muscovy ducks?
No. You do not need a waterfowl sale and disposal permit or other Federal permit to raise and sell Muscovy ducks. Muscovy 

ducks are now protected under the MBTA due to natural range expansion from Mexico into the United States.  Although we amended 
the regulations at 50 CFR 21.14 and 21.25 to restrict possession and sale of Muscovy ducks, we intend to revise those regulations.  
Therefore, we are not issuing permits or restricting sale, purchase, or possession of Muscovy ducks at this time. Release of Muscovy 
ducks to the wild is prohibited. More information is available at 
https://www.fws.gov/birds/policies-and-regulations/permits/permit-policies-and-regulations.php (click on 50 CFR 21 Migratory bird 
permits and scroll to 50 CFR 21.54 Muscovy Duck). 

6. Do I need a State permit in addition to a Federal permit to sell migratory waterfowl?
Your permit is not valid unless you also are in compliance with State requirements. This means that if your State requires you to 

have a permit to propagate, sell or transfer migratory waterfowl, you must hold a valid State permit in order for your Federal permit to 
be valid. It is your responsibility to make sure you comply with State permit requirements. 

7. Will anyone inspect my records or my waterfowl?
By accepting a Federal Waterfowl and Disposal permit, you authorize an agent of the Service to enter your premises at any 

reasonable hour to inspect the wildlife you hold, your books and records. (See 50 CFR 13.47) 

8. What is required to transfer my permit to a new location?
Any address change or other circumstances that affect your permit must be reported to your Regional Migratory Bird Permit 

Office in writing within 10 days so your permit can be amended. (See 50 CFR 13.23) 

9. Will I be required to keep records of my activities?
Yes. You must maintain accurate records legibly written or reproducible in English of operations on a calendar-year basis. 

Your records should reflect the species of waterfowl, total number at the start of the year, method of marking, number raised, 
sold or traded, and the total number at the end of each year.  

10. Will I be required to submit an annual report of activities?
Yes. The report form can be found on our website 3-202-2 - Waterfowl Sale and Disposal Annual Report Form. 

This report must be completed and submitted to your issuing office by January 31 of each year. 

11. How do I renew my permit?
If you wish to renew your permit, you must submit a renewal application to your Regional Migratory Bird Permit

Office at least 30 days prior to the expiration of your permit and include a copy of your current State permit, if one is required. If we 
receive your renewal request at least 30 days prior to the expiration of your permit, your permit will remain valid beyond the expiration 
date for the activity authorized on your permit until a decision on your renewal is made. If we receive your renewal request fewer than 
30 days prior to expiration of your permit and we are not able to process your request before the expiration date, your permit will 
expire and you will no longer be authorized to conduct your activity. If you allow your permit to expire before requesting renewal, you 
may be required to submit a new application. (See 50 CFR 13.11(c) and 13.22) 
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